Projectbezoek: De Caai Eindhoven

09-06-2022

Waar ooit de modernste melkfabriek van Nederland stond, staat binnenkort de modernste stadswijk van Eindhoven. Het oude Campinaterrein transformeert naar De Caai: een living lab met huur- en koopappartementen. Hier jagen innovatie en design nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voeding en welzijn aan. Én vinden bewoners en makers elkaar in de overtuiging dat het allemaal groener en gezonder kan en mag. Bent u benieuwd naar de achtergronden en ervaringen bij de transformatie van dit gebied? Ga mee met Platform31 op projectbezoek, neem een kijkje bij De Caai en laat u inspireren!

Het projectbezoek start in Phood Kitchen: een restaurant op het Campinaterrein waar ze met nieuwe technologieën sla, kruiden, microgroenten, paddestoelen, kombucha en eetbare bloemen verbouwen. Dit gebeurt met een duurzaam systeem waar de groenten groeien op water, met vissen en speciale (roze) groeilampen. Er wordt samengewerkt met jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vervolgens brengt gebiedsontwikkelaar Mireille Knape (BPD) u op de hoogte van de ontwikkelingen tot nu toe. Ze vertelt over de plannen voor de komende periode en hoe de participatie met de omgeving en de toekomstige bewoners verloopt. Daarna kunt u De Caai met eigen ogen bekijken tijdens een wandeling. U bezoekt het erfgoed op het terrein en neemt een kijkje bij de sloop- en voorbereidingswerkzaamheden voor de eerste twee woontorens. Natuurlijk biedt Platform31 volop ruimte om na te praten en wordt de dag afgesloten met een drankje in de stadsoase op het terrein.

Over De Caai

BPD is sinds medio 2017 eigenaar van het gebied. Op 3,5 hectare grond wordt een moderne, duurzame stadswijk ontwikkeld, met circa 700 woningen en circa 18.000 m2 commerciële voorzieningen. In juni start de bouw van twee woontorens, de eerste huur- en koopwoningen komen in 2022 op de markt. Ook de bedrijfsruimten komen dit jaar in de verhuur en de verdere invulling van het terrein wordt bepaald.

Voor wie?

Voor gemeenten, provincies, corporaties, marktpartijen, kennisinstellingen en andere partijen die werken aan binnenstedelijke transformatieprojecten.