Handboek voor stedelijke uitdagingen
Steden zijn cruciaal voor economische groei, innovatie en culturele dynamiek. Ze staan ook voor uitdagingen zoals bevolkingsgroei en klimaatverandering, die ze moeten ze opvangen binnen en buiten de beschikbare ruimte. Ze maken ruimte voor wonen en leven op plekken die daar niet (meer) geschikt voor zijn. Rekening houdend met een veelheid aan belangen en emoties. En liefst morgen klaar. Dit handboek helpt ze op weg bij het bedenken van een effectieve aanpak, zodat ze niet zelf het wiel hoeven uit te vinden.
Praktijkgericht handboek
Er komt in de praktijk nogal wat bij kijken als je een stedelijk gebied dat drukt op de stadbeleving wilt omturnen naar een gebied waar mensen graag willen wonen en werken. Daarom is dit niet het zoveelste theoretische boek over de fysieke herinrichting of de sociale, economische en ecologische aspecten van stedelijke transformatie. Het is een handboek met de geleerde lessen uit onze inmiddels achtjarige stedelijke transformatie praktijk en gaat in op de volgende onderwerpen:
- De complexiteit en uitdagingen van gebiedstransformatie
- Meervoudig sturen
- Financieren en waarderen
- Organiseren en samenwerken
- Kwaliteit en duurzaamheid
Gebruik de hierin gedeelde waardevolle inzichten, inspiratie en praktische handvatten bij het vormgeven van stedelijke (gebieds-)transformatie. Als hulpmiddel om strategisch te sturen. En om zo een leefbare, veerkrachtige en inclusieve toekomst te creëren.
Dit handboek dat door Saskia Beer, Wouter Jan Verheul, Tom Daamen, Erwin Heurkens en Maarten Hoorn geschreven is, biedt praktische handvatten en inzichten om direct aan de slag te gaan en richt zich op de vraag wat je als professional bij een overheidsorganisatie of marktpartij kunt en moet doen bij gebiedstransformaties. Ook geeft het inzicht in de dynamiek die daarbij kan ontstaan..